A domain név kiválasztásának szempontjai


A kérdés mindig felmerül, ha új tárhelyet akarunk bérelni. Szeretnénk pár jó tanácsal segíteni a döntésben. A tárhelyhez kapcsolt új domain nevünk/neveink kiválasztásánál törekedjünk az alábbi szempontok maradéktalan betartására:

A domain név legyen rövid A domain név legyen egyszerű

  • Utaljon az általunk végzett tevékenység típusára
  • Legyen egyedi

  • Legyen könnyen megérthető és kiejthető
  • Legyen személyes
  • Legyen könnyen betűzhető
  • Legyen könnyen megjegyezhető
  • Az optimalizálás szempontjából kétféle domain nevet ajánljunk. Az első csoportba azokat a domén neveket soroljuk, melyek a cég imázsához tartoznak. Azok a nevek, melyeket a névjegykártyáinkon feltüntetünk, melyeket szóban és írásban ismertté szeretnénk tenni. Elképzelhető, hogy az egész vállalkozásnak csak egy ilyen névre van szüksége, de az is lehet, hogy tevékenységi körönként fenntarthatunk egyet-egyet. Erre a domain névre maradéktalanul vonatkozik a fenti szempont-lista.

    Kereső optimalizálási szempontból azonban ajánljuk másfajta domén nevek párhuzamos fenntartását és menedzselését is. Ezek a kereső optimalizált domain nevek, melyek azt a célt szolgálják, hogy a keresőmotorok a lehető legjobb illeszkedést állapítsák meg az adott találatok tekintetében.

    Hogyha a fődomain neve maga is tartalmazza a keresőszavakat, vagy azok egy részét, akkor ezt a találatok rangsorolásának igen sokra értékelik a keresőgépek. Tehát javasoljuk, hogy vásároljon speciális, a keresőszavainkat is tartalmazó .hu (vagy egyéb végződésű) domaineket, és helyezzünk mögéjük valós, egyedi tárhelyet, melyet töltsünk fel valódi, de a "hivatalos" honlapunktól eltérő, optimalizált tartalommal.

    A tartalmi optimalizáláson felül ügyeljünk az oldalon kívüli optimalizálásra is, mely már egy külön világ, amit kereső marketingnek hívnak. Ezek a téma- vagy kulcsszó-specifikus honlapok úgy fogják vonzani a látogatókat, mint a mágnes. A kérdés mindig felmerül, ha új tárhelyet akarunk bérelni.

    Szeretnénk pár jó tanácsal segíteni a döntésben. A tárhelyhez kapcsolt új domain nevünk/neveink kiválasztásánál törekedjünk az alábbi szempontok maradéktalan betartására:

    Ha igénybe veszi tanácsadásunkat akkor személyre szabott iránymutatást adunk a legcélszerűbb (a legjobb találatokat elősegítő) domain nevekről, és arról is, hogy hogyan tudjuk eltitkolni az egyre emberibb képességekkel felruházott keresőrobotok elől, hogy az azonos témájú "hivatalos" és az "optimalizálási" domain név is mind hozzánk tartoznak.

    Ha ezt elérjük, a keresőrobotok szemében kulcsszavanként két teljesen független honlap versenyez majd a találatokért, így akár mindkét - a "hivatalos" és az "optimalizálási" honlapunkról származó, témába vágó - oldalunkkal is az első találati oldalra tudunk kerülni!

    Természetesen az ilyen trükkök alkalmazásához szükségünk van olyan webhoszting szolgáltatóra, amelyiknél a "hivatalos" honlapunk mellé rendelt egy vagy több kicsi tárhelyhez nagyon olcsón hozzá tudunk jutni. A DiszkontHosting-nál az ilyen, kisebb tárhelyre vonatkozó igényekre dolgoztuk ki a Kezdő díjcsomagunkat, ahol az ügyfél csak azután fizet, amire valóban szüksége van. Ha csak 100 MB tárhelyet szeretne, nincs szüksége adatbázis-kapcsolatra és több email címre, akkor évi néhány ezer forintból is ki tud már jönni.