8 pont amire figyelned kell WordPress tárhely választás során


A tárhely szolgáltató választás minden új weboldal tulajdonosnak fontos kérdés, de sokszor még a tapasztaltabbaknak is. Leginkább azért, mert olyan sok tárhely szolgáltató cég van a hazai piacon, hogy laikusként nehéz dönteni az ajánlatok között, különösen úgy, hogy a technikai részletekhez nem nagyon értünk.

A WordPress napjaink magasan legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere lett. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki egy WordPress weboldalból, hoszting tekintetében is adott esetben „egyedi” elbánást igényel. Alábbi cikkünkben összeszedjük, hogy mire kell odafigyelni egy WordPress tárhely szolgáltató kiválasztásakor.

1. Sebesség

A sebesség lett az utóbbi években a weboldalak egyik legfontosabb teljesítmény faktora. A lassú weboldal sok látogatót veszít, ugyanakkor a sebességben a tárhely szolgáltatónak is nagy szerepe van. Éppen ezért a tárhely szolgáltató kiválasztása során kulcsfontosságú, hogy milyen sebességgel képes oldalunkat a látogató felé kiszolgálni.

Nem szeretnék belemenni a CPU-k, RAM-ok, SSD-k specifikációjában és hatásukra a szerver sebességére, mert túl messzire menne a cikk témájától és nem valószínű, hogy elégséges lenne a megfelelő döntés meghozatalához. Sokkal közelebb kerülünk a megoldáshoz, ha szerver sebesség tesztelő eszközökkel megmérjük a szolgáltató teljesítményét vagy egy olyan weboldalét, amelyet az adott szolgáltató hosztol.

2. Ügyfélszolgálat

Ha kérdésed vagy problémád van a hoszting szolgáltatással kapcsolatban, akkor általában az ügyfélszolgálathoz fordulsz. De egy nagyobb hoszting cég ügyfélszolgálatának akár több ezer ügyfelet is ki kell szolgálnia, így nem könnyű a beérkező kérdésekre gyorsan és hatékonyan válaszolni.

Az ideális hoszting cég megfelelő figyelmet fordít az ügyfélszolgálat fejlesztésére annak érdekében, hogy a növekvő ügyfél mennyiséget is megfelelő gyorsasággal ki tudják szolgálni.

Hasznos, ha az ügyfélszolgálat mellett van egy tudástár vagy egy gyakori kérdések, netán súgó, ahol a leggyakrabban felmerülő problémákra azonnal hathatós választ találsz.

3. Flexibilis, skálázható csomagok

Ahány tárhely szolgáltató cég, annyiféle csomag ajánlat van, sokszor nehéz eldönteni, hogy melyikre van szükségünk. A választást megkönnyíti, ha lehetőség van arra, hogy egy meghatározott csomag kiválasztása után rugalmasan tudjunk a megváltozott igényeink alapján nagyobb vagy éppen kisebb csomagra váltani. Így nem kell aggódni azon, hogy igényeinkhez mérten túl sokat fizetünk, vagy ha kinőjük a jelenlegi kapacitást, akkor macerás lenne egy magasabb szolgáltatás kategóriába lépni.

4. Mentések

A mentések meglétét, gyakoriságát kiemelten fontos szempontként kell kezelni. Ha ugyanis valami gond történik a WordPress weboldaladdal, vírus fertőzött lesz vagy véletlenül törölsz valamit, akkor a biztonsági mentés lesz az, amire támaszkodhatsz a visszaállításnál. Ha egy ilyen kritikus helyzetben kiderül, hogy nincs biztonsági mentésed, akkor az felér egy katasztrófával.

Éppen ezért győződj meg arról, hogy a választott tárhely szolgáltató cég milyen mentési eljárásokat alkalmaz és azok mennyire megbízhatóak.

5. Automatikus frissítések

Sok kimondottan WordPress tárhely szolgáltató cég biztosít automatikus frissítési lehetőséget a CMS-hez és a plugin-ekhez. Ez egy nagyon hasznos dolog, különösen a WordPress-t érintő támadások és biztonsági hiányosságok kapcsán. Mivel időről-időre előfordulnak biztonság szempontjából kritikus frissítések a WordPress core rendszerben és bizonyos plugin-ekben, ezért fontos, hogy ezek minél hamarabb megtörténjenek. Egy ütemezett automatikus frissítés nagyon sokat tud segíteni egy ilyen helyzetben.

6. SSL tanúsítvány

Az utóbbi időszakban a Google Chrome böngésző már nem biztonságosnak jelöli meg azokat a weboldalakat, amelyek nem rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal. A tanúsítvány megléte különösen e-business weboldalak esetében fontos, mert egy plusz bizalmi faktort jelent a vásárlások során, különösen azokban a szituációkban, mikor hitelkártya adatokat bíz a látogató a site-ra és nem szeretné, ha ezek a bizalmas adatok illetéktelenek kezébe jutnának. Az SSL tanúsítvány és a vele bevezetett HTTPS kapcsolat titkosítja a kommunikációs csatornát a látogató és a szerver között, így adataink biztonságban lehetnek.

A tárhely szolgáltató kiválasztása esetén döntő lehet, hogy milyen SSL tanúsítványokat biztosítanak vagy tesznek elérhetővé a csomagjaikhoz.

7. Biztonság

Bárki, aki számítógéppel dolgozik tudja, hogy az adatbiztonság mennyire fontos dolog. Időről időre felkapja a média azokat a történeteket, ahol egy-egy nagyobb cég szervereiről bizalmas információk szivárogtak ki és általában leközlik azt is, hogy ez az adott céget mennyire érzékenyen érinti, milyen pénzben kifejezhetetlen károkat szenvednek.

Sajnos a vírusok és hekkerek támadásai a kisebb WordPress weboldalakat sem kímélik, ezért meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy site-unkat biztonságban tudjuk. Egy jó tárhely szolgáltató cég maga is foganatosít olyan biztonsági eljárásokat, amelyek plusz védelmet biztosítanak a WordPress oldalaknak.

Ha egy kicsit többet szeretnél megtudni ezekről a biztonsági eljárásokról, az alábbi kérdéseket kell feltenned a tárhely szolgáltatónak:

  • Van védelmi megoldásuk a DDos típusú támadások ellen?
  • Van vírus védelmük a tárhelyen?
  • Ki tudnak zárni bizonyos IP cím tartományokat a tárhely eléréséből?

Az ezekre a kérdésekre adott válasz alapján már pontosabb képed lesz arról, hogy melyik szolgáltató lehet számodra a megfelelő, legalább is biztonság szempontjából.

8. Rendelkezésre állás

A rendelkezésre állás egy olyan számadat, amely azt fejezi ki, hogy egy évben mennyi ideig állhatnak a szerverek, mennyi idő eshet ki a tárhely szolgáltatás működésében. Egy weboldal, de még inkább egy e-business site esetében már egy fél órás leállás is komoly veszteségeket okozhat, különösen, ha azt nézzük, hogy effektíve mennyi bevételtől esnek el abban az időszakban.

Éppen ezért a rendelkezésre állás is fontos szempont egy WordPress tárhely szolgáltató cég kiválasztása során.

Összefoglalás

A megfelelő tárhely szolgáltató cég kiválasztása nem egyszerű feladat. Sok szolgáltató van a hazai piacon, több különböző csomag ajánlattal és sokszor szakzsargonban nem szűkölködő specifikációkkal, amely laikusok számára megnehezíti a döntéshozatalt.

Bízom benne, hogy cikkünkkel ebben a néha zavaros környezetben sikerült egy kis rendet vágni és tisztába tenni pár olyan fogalmat, amely leegyszerűsíti a döntés meghozatalát.